יצרני הקנאביס: “חוק ההסדרים לא מאפשר יצוא אמיתי”

אחרי בדיקה מדוקדקת של סעיפי פרק יצוא הקנאביס בחוק ההסדרים שאושר אמש בממשלה, טוענים הבוקר יצרני הקנאביס כי מדובר בתרגיל יחסי ציבור של הממשלה שלא באמת יאפשר יצוא מהותי, ושיש רק פתרון אחד - לבטל את התקן היעודי לקנאביס שהמציא מנהל היק"ר ולהעביר את היחידה למשרד הכלכלה

“אם רוצים לאפשר יצוא קנאביס כמו שצריך ולהביא בשורה לענף יש לבטל את התקן היעודי לקנאביס IMC-GMP שהמציא מנהל היחידה לקנאביס רפואי יובל לנדשפט, להעביר את הסמכויות למפקחת הראשית על GMP במשרד הבריאות רחל שימונוביץ’ ולהעביר את היק”ר למשרד הכלכלה” – כך טוענים יצרני הקנאביס בתגובה לפרק היצוא שאושר בחוק ההסדרים.

כזכור, בהודעה לעיתונות אמש דיווחה הממשלה על בשורה ענקית לכאורה, שתביא את ענף הקנאביס רפואי הישראלי לשווי של 3 מיליארד דולר בשנה ותייצר מאות מקומות עבודה חדשים, אך לאחר עיון בנוסח הסופי שנחשף הלילה לראשונה במגזין קנאביס הם קובעים חד-משמעית: אין שום בשורה משמעותית ולא יתאפשר יצוא מהותי של קנאביס מישראל, לפחות בקרוב.

אמנם באופן תיאורטי על פי הנוסח, שעוד כפוף לדיונים בועדת הכספים ולאישור הכנסת, יצרני קנאביס רפואי כן יוכלו לייצא לאירופה – השוק העיקרי בתחום – גם ללא תקן GMP הרשמי של מדינת ישראל, זה שמקביל לתקן האירופי EU-GMP שהמדינה מסרבת לנפק למפעלי הקנאביס, אך בפועל נדרשת לשם כך הסכמה של המדינה המייבאת – דבר שלא שסביר שיינתן.

“המציאו כאן תקן IMC-GMP לייצור קנאביס שאף אחד באירופה לא מכיר בו,” אומר אחד היצרנים הבוקר. “ניסו לשווק את התקן לעולם, הבטיחו שכל העולם יאמץ אותו כתקן רשמי לקנאביס, זה לא קרה, אז מה עכשיו? שיבטלו את זה, שיתנו תקנים כמו של EU-GMP וזהו. זה תקנים שהם פחות מחמירים מ-IMC-GMP אז גם ככה כולם כבר עומדים בהם, אין פתרון אחר”.

“עובדים על כולם בשביל כותרת בעיתון”

“אין שום מדינה באירופה שתרצה או אפילו תוכל להסכים לדבר כזה,” אומר גורם אחר, אחד מיצרני הקנאביס הגדולים בישראל. “נראה למישהו שהרגולטור הגרמני יסכים לקבל סחורה שלא עומדת בתקן EU-GMP? ואם נניח שאיזה רגולטור במדינה קטנטנה, עם שוק של כמה מאות מטופלים, יסכים לכך – וזה מופרך, אבל נניח – אז מה הבשורה הגדולה? זה פשוט קשקוש.”

בודק קנאביס בדיקת איכות תקני ייצור IMC-GMP
“נביא בודקים מחו”ל, נעקוף את התקן הישראלי”

לדבריו “אפשר כבר לייצא לשווקים קטנים כמו אנגליה ואוסטרליה גם ללא הסעיפים החדשים שאושרו אתמול, כבר עושים את זה, אבל זה שווקים קטנים, והמרכז הוא אירופה. עד שלא יפתרו את עניין ההכרה בתקן IMC-GMP כתקן GMP רשמי של ישראל, שמוכר הדדית על ידי האיחוד האירופי, אין ולא יהיה שום שינוי, עובדים על כולם בשביל כותרת בעיתון”.

“הפתרון, וזה בדיוק מה שנעשה, הוא להזמין לכאן מבדק מגוף הסמכה אירופאי שיתן לנו EU-GMP,” אומר מאיר אריאל, מנכ”ל חברת בזלת פארמה המחזיקה במפעל הקנאביס הגדול בישראל. “זה חבל. ניסינו ללכת בדרך המלך, לקבל היתרים ישראליים, לחזק את התעשייה המקומית, אין עם מי לדבר. מתקשרים אליי מהממשלה מהבוקר, אני לא עונה להם, נגמר, נסתדר לבד”.

שאלנו את אריאל האם הפתרון של הזמנת בוחנים אירופאים שיסמיכו את המפעלים בישראל לתקן EU-GMP ויעקפו למעשה את התקנים הישראליים אכן ישים, ומדוע אם כך לא עשו זאת עד כה. “עד עכשיו לא היו הרבה בודקים, גרמניה לא רצו לבוא ואם כן אז רק חודשים קדימה, מלטה זה לא רציני, עכשיו נפתחו אפשרויות ממדינות סקנדינביה, אז נעבוד מול חו”ל בתקנים שלהם”.

מאיר אריאל, מנכ"ל "בזלת"
“נסתדר לבד” | מאיר אריאל, מנכ”ל בזלת פארמה – מפעל הקנאביס הגדול בישראל

“מילא הממשלה היתה מצליחה לאשר את התקן IMC-GMP בהסכמים בילאטרליים,” הוסיף, “מילא היו נלחמים בקנדה שלא מאפשרת ייבוא בכלל למרות שאנחנו כן מייבאים מהם חופשי ואמורה להיות הדדיות, אבל לא, לא עושים כלום, המציאו תקן, לא מכירים בו רשמית כמדינה, ואנחנו צריכים לעשות עוד מבדק כדי לייצא”.

“הכרזה שנשמעת יפה פוליטית, אבל לא סבירה”

אך תקן GMP זו לא הבעיה היחידה שכביכול נפתרה בחוק ההסדרים ובפועל כנראה שלא. אחד הסעיפים החדשים מאפשר לכאורה גם יצוא של מוצרי קנאביס שאינם מותרים לשימוש בישראל כמו תפרחות ושמן אלא מיצויים באחוזי THC ו-CBD גבוהים עד טהורים, טבליות, פתיליות, מוצרי מזון, משחות, עטי אידוי ועוד. בפועל מסבירים בעלי החברות – גם זה לא אפשרי.

“אני לא מבין מה הבשורה,” אומר אחד מהם. “זו הכרזה שנשמעת יפה מאוד מבחינה פוליטית, אבל בפועל זה סתם נסיון לרצות אותנו המעסיקים, להגיד לנו ‘הנה נתנו לכם, רק תביאו אישורים ממדינת היעד’, אבל איזו מדינה תסכים להיות ‘שפן נסיונות’ של ישראל שאומרת בעצמה ‘אני לא מסכימה לשווק את זה פה אבל אם אתם רוצים תשווקו אצלכם’? אף מדינה לא תסכים.”

אורנה ברביבאי (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
“לא יכול להיות שבראש תעשייה כלכלית עומד רוקח של משרד הבריאות, שיעבירו את היק”ר למשרד הכלכלה” (בתמונה: שרת הכלכלה אורנה ברביבאי, צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)

הסעיף היחידי שאולי כן אפשרי ליישום בנוסח החדש הוא שהיצרנים יוכלו מעתה לייצא (למעט המדינות שזקוקות לכך ואינן באירופה) גם מוצרי קנאביס בצובר (Bulk) וגם גנטיקה (ייחורים, תרביות רקמה וזרעים). עם זאת, לטענת חלק מהעוסקים, “הגנטיקות הישראליות זה לא איזה דבר מבוקש בחו”ל, לא חסרה גנטיקה איכותית בקנדה, באורוגוואי ובאירופה”.

“יש אולי פתרון תיאורטי אחד, נקודתי – יצוא ללא EU-GMP בתקן GACP, אך זה כמובן רק לתוצרת שלא נכנסה למפעל ואפילו לא נכנסה לפוסט הרווסט ולכן לא נדרשת לתקן EU-GMP,” אומר אחד מהם. “אבל זה בעצם תפרחות ‘רטובות’, טריות, עוד לפני שלב הטרימינג – זה דורש יצוא במקררים, יש סיכון של התפתחות עובש, זה כבד ובקיצור – לא סביר שמישהו ירצה בכך”.

“חוץ מזה,” הוסיף, “הרי לנדשפט (מנהל היק”ר, מ”ק) לא מאשר העברה של סחורה כזאת מחווה לחווה בתוך ישראל, אז הוא יסכים לייצא את זה לחו”ל? רק הנושא של הגנטיקה אולי משמעותי, שאפשר לייצא גנטיקה, אבל גם, אני לא בטוח כמה בעולם מחפשים באמת גנטיקות חדשות, ואפשר לחשוב איזה גנטיקות יש בישראל שאין בחו”ל.”

“להעביר את השליטה למשרד הכלכלה”

מנהל בחברה אחרת, שמכוון לדבריו יותר ליצוא של מוצרים שאינם תפרחות אלא שמנים, מיצויים ומשחות לטיפול בבעיות עור למשל, מודה: “נראה שלעולם ישראל לא תצליח לייצא תפרחות גם ככה, אז נתמקד בייצוא של מוצרים אחרים, אבל נצטרך עדיין להביא מבדק ממדינה אירופית שתאשר אותנו כמפעל EU-GMP ואז אולי נוכל לייצא תמרוקים, שמנים, פתיליות ועוד”.

“במדינת ישראל רחל שימונוביץ’ נותנת לכל התעשיות את ה-GMP ורק לקנאביס לא,” הסביר. “הפעילות נעשית תחת היק”ר, תחת לנדשפט, והוא עומד על התקנים שלו (IMC-GMP) אבל שימונוביץ’ לא מוכנה להתעסק בקנאביס ולתת GMP כי היא אומרת ‘קנאביס זה לא תחת האחריות שלי’. יש כאן חסם מטורף, פשוט נפסיק להקים חוות בארץ, נקים אותן בחו”ל.”

עוד אמר לגבי לנדשפט כי “לא יכול להיות שבראש תעשייה כלכלית עומד רוקח של משרד הבריאות. צריך להעביר את הענף הזה למשרד הכלכלה, כמו שפרסמתם. השרה ברביבאי קידמה את אישור החוק אתמול, אז אולי זה צעד שמקרב את העברת הענף הזה למשרד הכלכלה. היק”ר צריך להיות רשות שעוסקת בביורוקרטיה וחידוש רשיונות למטופלים. כל השאר – לכלכלה.”

המשך קריאה
Back to top button
x
Close

אופס!

אנא בטלו את חוסם הפרסומות כדי לצפות בתוכן באתר